Wat is groen gas en hoe wordt het gemaakt en hoe duurzaam is het?

0

Windenergie, Groene energie, groen gas en de energietransitie. Je kunt er niet meer omheen: duurzaamheid is onderwerp van gesprek en we weten het allemaal: Verduurzamen, dat moeten we. Waar windenergie en groene energie al een aantal jaar volop in trek zijn, ligt dat met groen gas toch iets anders. Echter, nu de gaskraan in Groningen steeds verder dichtgeschroefd wordt, krijgt groen gas de nodige aandacht. 

Maar wat is groen gas, hoe wordt het gemaakt en hoe duurzaam is het eigenlijk? In onze blog geven wij jou antwoord op deze vragen.

Wat is groen gas?

Groen gas (ook wel biomethaan genoemd) wordt gemaakt van biologisch afbreekbare materialen die vervolgens op dezelfde manier kunnen worden gebruikt als energie uit fossiele brandstoffen. U kunt groen gas gebruiken om bijvoorbeeld uw huis te verwarmen of om mee mee te koken.

Hoe verschilt groen gas van fossiel gas?

Het grootste verschil tussen groen gas en traditioneel fossiel gas is dat biomethaan hernieuwbaar en vrijwel koolstofneutraal is en dus geen bewezen effect heeft op de steeds serieuzer wordende klimaatveranderingen.

Hoe wordt groen gas gemaakt?

Groen gas wordt gemaakt van organisch materiaal. Voorbeelden hiervan zijn planten, groenten en tuinafval. Maar ook koeienmest is een goede basis voor groen gas. Al het organische materiaal wordt omgezet in biomethaan. Dit proces wordt anaerobe vergisting wordt genoemd. Hier breken bacteriën het organische materiaal af in een zuurstofvrije omgeving:

Waar wordt groen gas gemaakt?

Groen gas wordt gemaakt met behulp van anaerobe vergisters. Het grootste gedeelte van het groene gas in Nederland is afkomstig van boeren en afvalverwerkers. De vergisters zijn vaak grote ronde silo’s met een ronde koepel. Deze heb je vast en zeker wel eens gezien.

Vervolgens wordt het overgebleven biogas gereinigt.  In deze reinigingsstap worden onzuiverheden zoals waterstofsulfide (H2S), ammoniak (NH3), siloxanen en water uit het biogas verwijderd. Het gas kan hierna worden gebruikt in het huishouden en heeft dezelfde kwaliteit als ons aardgas.

Hoe duurzaam is groen gas en wat zijn de voordelen

Groen gas is zeer duurzaam en levert een substantiële bijdrage aan de toekomst van onze circulaire economie. Dit is waarom:

De voordelen van groengas:

  • Biogas heeft bijvoorbeeld een verminderde bijdrage aan het broeikaseffect. Biogas is namelijk een Co2 neutraal gas. 
  • Biogas heeft een minder doordringende geur waardoor de stankoverlast voor de omgeving ook teruggedrongen kan worden.
  • Biogas kent lagere transportkosten dan andere brandstoffen.

Denk aan de toekomst: ga voor groen gas!

Tegenwoordig worden nieuwbouwwoningen zonder gasaansluiting gebouwd. Dat betekent niet dat het aardgas probleem is opgelost. Er zijn in Nederland namelijk veel meer woningen die wél een gasaansluiting hebben. Hier valt dus de meeste winst te behalen.

Related Posts

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© Alle rechten voorbehouden