Je huis verduurzamen: hoe doe je dat?

0

Milieuvriendelijker wonen én kosten besparen. Dat is het doel als je denkt aan het verduurzamen van je woning. De vraag is echter welke maatregelen je hier allemaal voor kunt treffen. Hoofdzaak is dat je eerst denkt aan gedegen isolatie en dan pas aan verwarming, anders kost je nieuwe systeem je alsnog geld. 

Het begint dus bij goede isolatie…

Spouwmuren isoleren is het beste wat je kunt doen om de warmte in je woning te behouden. Voorwaarde is natuurlijk wel dat je muren in goede staat verkeren. Vooraf kan er een endoscopisch onderzoek worden uitgevoerd: de expert bekijkt de binnenkant van de muur met behulp van een camera. Is de muur geschikt, dan kan deze worden behandeld. De expert kan de muur vullen met PUR-schuim, korrels van polystyreen of glaswolvlokken. 

Zonnepanelen of niet?

Zonnepanelen nemen de warmte van de zon op en zetten die om naar bruikbare energie voor jouw huis. Of je dak geschikt is voor zonnepanelen? Dat zal een expert eerst moeten  bepalen. Hoeveel zonnepanelen je op het dak moet plaatsen? Dat hangt af van je energieverbruik. Hoeveel je bespaart met zonnepanelen? Dat moet je in verhouding zien met de installatiekosten. Plaatsing kan je ongeveer 5000 euro kosten. Bespaar je ongeveer 400 tot 500 euro per jaar, dan heb je die kosten er na tien jaar uit.

Warm water: wat kan een zonneboiler voor je doen?

Zonneboilers zijn gemaakt om uv-straling van de zon om te zetten in warm water. Met dit water kun je douchen, wassen en afwassen. Voor een zonneboiler met inhoud van 200 liter ben je 3000 tot 400 euro kwijt. Hoeveel je op jaarbasis bespaart door het water zo te verwarmen moet je – net als met zonnepanelen – in verhouding met de aanlegkosten berekenen.

Nog geen dubbel glas? Doen!

In oudere woningen kunnen de ramen nog uit enkel glas bestaan. Zonde, want door dit glas kun je een hoop warmte in je woning verliezen. Veel mensen plaatsen dan ook dubbel glas en soms zelf tripel glas als ze een nieuwe woning hebben aangeschaft of als ze een woning gaan verbouwen. Dubbele lagen glas kunnen je een besparing opleveren van 400 tot 500 in het jaar! 

Related Posts

© Alle rechten voorbehouden