Hypotheek voor ZZP? Dit is wat je moet weten

0

Bij een hypotheek voor ZZP denken veel mensen dat ze gebonden zijn aan hun eigen bank. Dat is niet waar, je eigen bank biedt alleen maar dezelfde hypotheken aan en daarbij valt weinig uit te kiezen. Ga je als ZZP’er naar een hypotheekadviseur dan zorgt deze adviseur ervoor dat er diverse hypotheken worden vergeleken met elkaar. Dit maakt de kans groter dat je een betere hypotheek kunt afsluiten. Wees je dus bewust dat een hypotheek afsluiten als ZZP’er niet bij je eigen bank hoeft te zijn en je gewoon andere banken kunt kiezen. 

Hypotheek voor ZZP en de winst

De winst is belangrijk als financiële factor, maar er zijn ook ander soort belangrijke financiële factoren belangrijk. Dan kun je denken aan de solvabiliteit. De solvabiliteit betekent dat je vermogen van je eigen niet kleiner mag zijn dan een 25% van je totale vermogen. Naast de solvabiliteit kijkt de betreffende bank ook naar de liquiditeit. Liquiditeit in de zin dat je geen schulden hebt dan het geld waarover je kunt beschikken. 

Ben je net begonnen als ZZP’er?

Om het inkomen vast te stellen kijken banken waar je een hypotheek van wilt naar jouw winst van de afgelopen drie kalenderjaren. Hoe zit het precies als je korter dan drie jaar als ondernemer aan de gang bent? Sommige banken vinden dit belangrijk en dat heeft een grote invloed op het bedrag wat je kunt krijgen. In de berekening wordt dan gewoon nul euro gezet in de jaren als je als ZZP’er nog niet actief was. Dat is bepalend voor het gemiddelde inkomen en dus ook het hoogte van het bedrag dat je kunt lenen. 

Zorg dat je administratie op orde is

Als ondernemer is het niet het leukste gedeelte, maar je mag de administratie niet onderschatten. Het papierwerk is bij een hypotheek voor ZZP ontzettend belangrijk. Van essentieel belang is dat je de adminstratie goed op orde hebt als je naar de bank gaat voor een hypotheek. Zo kun je namelijk direct de juiste documenten aanleveren en zullen er geen onduidelijkheden ontstaan. 

Hoe zit het met het pensioen?

Meer dan een kwart van de ZZP’ers bouwen geen pensioen op. Ben je ouder dan 57 jaar dan neemt de bank dit als één van de belangrijkste maatstaven van hoeveel en maximaal je precies kunt lenen. Daarom is het altijd belangrijk dat je al vroeg begint met een pensioen opbouwen.

Tip: Kijk op Finaforte.nl voor meer informatie.

Related Posts

© Alle rechten voorbehouden