Een eiken vloer laten leggen

0
Eiken-Vloer-Excellentwonenleven

Personen die een andere vloer voor hun woonkamer willen met een warme en levendige uitstraling biedt komen daarbij vaak uit op hout. Daarbij zal in veel gevallen eiken de voorkeur hebben. Iedere plank die uit een boom wordt gezaagd ziet er anders uit. Vooral het Europees eiken heeft een unieke uitstraling door de donkere uitstraling in noest en nerf. Omdat de Europese eikenbomen zo langzaam groeien, is de houtsoort veel harder dan andere houtsoorten. Hout is levendig en mooi en is daarom geschikt om als vloerbedekking in een woonkamer te gebruiken. Je kunt daarbij kiezen voor de multiplank, eiken massieve vloerdelen en eiken lamelplanken. Omdat de multiplanken meerlaags zijn opgebouwd en om en om zijn verlijmd, hebben deze planken minder last van uitzetten. De werking van de planken is minder dan van massieve planken. Doordat ze minder werken, zijn ze geschikt om toe te passen bij een vloer met vloerverwarming. Wanneer je eiken als houtsoort kiest om in de woonkamer te gebruiken als vloerbedekking, kun je het hout, voor het leggen, laten behandelen. Je kunt het eikenhout in iedere kleur laten behandelen. Ook kun je kiezen uit verschillende kleuren hardwaxolie. Kies voor een houtsoort met het PEFC-keurmerk. Het keurmerk staat voor duurzaamheid, goede arbeidsomstandigheden en een verantwoord bosbeheer.

De voordelen van eikenhout

Eikenhout heeft een tijdloos en natuurlijk karakter waardoor zo’n vloer goed te combineren zal zijn met het interieur dat je hebt. Een eikenvloer is ook goed te combineren als er eventueel een vloerverwarming is. Eikenhout is sterk en hard en daarom geschikt om te gebruiken als een lamelparket of een massief houten vloer. Omdat eikenhout zo goed te bewerken is, kan het voor alle legpatronen gebruikt worden. Het is een houtsoort dat snel geleverd kan worden, terwijl je bij tropisch hout er in veel gevallen lang op moet wachten. Ook zijn de kosten voor een eiken vloer aantrekkelijk. Een eiken vloer kopen kan vanaf €12.50 per m2.

Het laten leggen van een eiken vloer

Omdat een eikenvloer een andere afwerking nodig heeft dan een vloer van een andere houtsoort, is het belangrijk dat het juiste afwerkingsmateriaal wordt gebruikt. Er wordt gezegd dat je gemakkelijk zelf een houten vloer kunt leggen. Toch kun je het werk beter overlaten aan de specialist. Je moet namelijk voor het leggen eerst je vloer inmeten. Wordt er een klein foutje gemaakt dan bestaat de mogelijkheid dat de vloer verkeerd wordt gelegd. Hier kun je jarenlang spijt van hebben. Een vloer moet zo worden gelegd dat hij niet krom zal trekken. Het kromtrekken zal vooral gebeuren als hij verkeerd wordt ingemeten. Omdat een vloer krimpt en uitzet, moet daar rekening mee worden gehouden. Is er te weinig ruimte dan bestaat zelfs de mogelijkheid dat hij tijdens het uitzetten eruit zal klappen. Ook zal een specialist eerst nagaan of de ondervloer mooi egaal is. Is dat niet het geval dan zal dat eerst moeten worden aangepakt. Wil je een lamellen parketvloer laten leggen in visgraat, dan moet je dat zeker door de specialist laten uitvoeren. Het is een precisie klus waarbij je moet weten hoe je dat moet aanpakken. Laat daarom een eikenvloer leggen en begin er niet zelf aan.

Bron: Woninginrichtingonline

Related Posts

© Alle rechten voorbehouden